Nieuws en agenda

 
30 mei 2024: Woerdense Woorden
 
Er zijn weer voordrachten door dichters uit Woerden en omgeving.
Deze keer in Bibliotheek Het Groene Hart, Meulmansweg 27 in Woerden.
We beginnen 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur).
 
Leuk om mee te doen, leuk om te luisteren! Kom je ook?
 
 
 
30 maart 2024: Woerdense Woorden
 
Op initiatief van dichter Ronald E. Aalten gaat er met regelmaat worden voorgedragen door dichters uit Woerden en omgeving.
We beginnen bij Galerie van Slagmaat, Leidsestraatweg 36 in Woerden.
Aanvang 15:30 uur.
 
 
30 september 2023: gedicht op website FotoCode
 
Fotograaf Kees Molders maakte een fotoserie over voormalig sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Zonnestraal werd in 1928 geopend als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc lijdende diamantbewerkers. Tegenwoordig geldt het complex als icoon van het Nieuwe Bouwen. Het is nu een rijksmonument. Ik maakte bij deze serie een gedicht met als uitgangspunt de beleving door een van de diamantslijpers. De combinatie is hier te zien.
Tip: op het scherm van een pc of laptop komt de tekst het best tot zijn recht.
 
 
28 september 2023: ILFU 1000 dichters marathon in Zwolle,
boekhandel Van der Velde in de Broeren
 
Ik doe mee aan #1000Dichters — de poëziemarathon van @ilfutrecht.
Op 28 september, 12:30 uur draag ik in Zwolle een gedicht voor bij boekhandel Van der Velde in de Broeren. Het adres is Achter de Broeren 1-3.
 
Natuurlijk komen er nog veel meer dichters, onder wie Babs Gons, de kersverse Dichter des Vaderlands.
 
Kom je luisteren?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                        
 
Naschrift: zie hier een video van mijn voordracht.
 
 
28 augustus 2022: Kunstpark Woerden
 
13:00 uur – 17:00 uur: Kunstpark Woerden in het Westdampark, een vrolijke kramenmarkt vol kunstenaars en kunst.
 
14:00 uur – 16:00 uur: Leen aan de balie van de Cultuur Uitleen gratis een Woerdense cultuurmaker en wandel samen een rondje door het Westdampark. Wat wil jij weten, zien of horen? Vraag maar raak! Als dichter doe ik ook mee. Leen mij! Wie weet … tot morgen!
 
 
Juni-oktober 2022: expositie “VakantieKijkjes in bibliotheek Woerden
 
Van 13 juni t/m 1 oktober 2022 is er de expositie”VakantieKijkjes”, georganiseerd door de Kunstkring Woerden met deelname door diverse leden. Ik doe ook mee, maar wat doe je dan als dichter tussen allerlei schilders? Ik lijstte drie gedichten in, elk in gezelschap van een ‘vakantiefoto’ (in dit geval genomen in Cuba, Iran of Spanje). Zijn die gedichten dan allemaal geschreven bij wat er op de foto staat? Wat denk je zelf? Kom kijken! Bekijk dan natuurlijk ook de schilderijen.
 
Adres: Meulmansweg 27, Woerden
 
 
 
14 mei 2022: Een nieuwe lente, een oude geluid: nu ook als video.
 
Van het gedicht nu ook een video helaas: een verbeelding van hoe macht niet gebruikt moet worden.
 
 
20 april 2022: Een nieuwe lente, een oud  geluid (een liever niet geschreven gedicht)
 

De oorlog in Oekraïne is al bijna twee maanden bezig en de bevolking (binnen en buiten het land) heeft hiervan veel te lijden. Europa en de VS reageerden direct geschokt en eensgezind. De burgers leven mee met spontane opvang en overige hulpacties en van overheidswege zijn er allerlei maatregelen ter beïnvloeding genomen. Hoe ‘begon’ het ook alweer in februari en met wie en welk soort denken hebben we te maken? Die vraag verlangde van mij wat reflectie en ten slotte, zoals wel vaker, een gedicht. De enorme hoeveelheid cynisme die ik aantrof paste niet in één gedicht, dus bevat bijgevoegd schrijfsel slechts een selectie. Uiteraard is het ook niet compleet qua geschiedschrijving en duiding. Zie het maar als een onvoltooide zucht van verbazing en zorg.

Een nieuwe lente, een oud geluid

 
Oktober 2021: presentatie dichtbundel “Met stip”, Openbare Bibliotheek Amsterdam
 

15 oktober j.l. was er dan eindelijk, na 18 maanden Coronavertraging, de presentatie van “Met stip”. Open Podium-presentator Jos van Hest koos en bundelde gedichten uit 15 jaar Open Podium. We hadden in de theaterzaal van de OBA voordrachten door ruim 30 dichters en muziek. Heerlijk om met zoveel dichters weer eens bijeen te zijn bij het leukste open podium van Nederland! Het is een mooie bundel geworden met een boeiende collectie gedichten. Ik ben vereerd dat één daarvan door mij is geschreven.

De bundel is te koop voor 15 euro bij de balie in de toegangshal van de  Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Oosterdok.

Het Open Podium vindt elke vierde zaterdag van de maand plaats. Kom ook eens langs!

September 2021, Stedelijk Museum Breda: You know I am not there

In het Stedelijk Museum Breda is t/m 7 november 2021 een prachtige expositie te zien over de jong gestorven Engelse zanger/gitarist Nick Drake en het postuum ontstane wereldwijde ‘fandom’ rondom zijn persoon en werk. Aan de expositie, een initiatief van kunstenares Danielle Lemaire, is ook een blog gekoppeld, waaraan door iedereen kan worden bijgedragen. Mijn inzending hiervoor (een persoonlijk mini-essay en mijn voor Nick geschreven gedicht “Balsem”) is begin september gepubliceerd. Voor de inzending mocht ik een foto gebruiken die ik maakte van een kunstwerk van Anneke Mensink. 

 I was made to love magic!

 

 

zaterdag 24 juli en zondag 25 juli 2021, 10:00 – 18:00 uur:

De kunst houdt weer open huis in de Kasteeltuinen! Voordrachten en verrassingen tijdens het Kunstweekend  in de Kasteeltuinen van Arcen . Circa 25 kunstenaars laten hun kunst zien en zijn ook live aan het werk. Er is ook muziek. Kom langs in het Rosarium voor een gedicht naar keuze, informatie over dichten en publiceren of zomaar een gezellig gesprek.

PS Het voelt wat vreemd. Vorige week was Limburg nog in grote last en het is in Arcen ook maar net goed gegaan. Het doorgaan van dit evenement was dus allerminst zeker. Maar alles is nu helemaal veilig en deelnemers en bezoekers hebben wel echt hiernaar uitgekeken. Dus kom en geniet!

28 januari t/m 6 februari 2021

Filmmaker Onno Schmitz presenteert, ter gelegenheid van Gedichtendag 2021, een week lang  de Woerdense Gedichten Bonanza op zijn Youtubekanaal met  dagelijks een nieuwe aflevering. Heel erg leuk voor iedereen die van een gedicht of van zomaar wat afleiding houdt. Elke aflevering bevat drie verrassende door Onno gemaakte videos van voordrachten door verschillende Woerdense dichters. In de afleveringen 1, 3,  5  en 6 is ook een verfilming van een door mij geschreven gedicht te zien.

11/12/18/19 december 2020

Deelname met twee gedichtvideos aan expositie De Wintersalon met werk van 22 leden van de Kunstkring Woerden (onder meer schilderkunst, 3D-werk, poëzie en fotografie). Bij Galerie Van Slagmaat , Leidsestraatweg 36, Woerden.

De expositie is deze dagen te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur. Maak hiervoor een afspraak  via mariette@galerievanslagmaat.nl of bel 06 4872 9544.  Van de expositie is ook een digitale versie.

28/29 augustus en 4/5 september 2020

Deelname aan expositie Lock Down / Open up met werk van 24 leden van de Kunstkring Woerden. Bij Galerie Van Slagmaat , Leidsestraatweg 36, Woerden. De expositie is op basis van vrije inloop op deze dagen te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur.

juli 2020

Deelname aan Digitale zomerexpositie van Kunstkring Woerden. Met werk van 40 kunstenaars. Te zien vanaf 1 juli.

voorjaar  2020

Een trieste periode voor de wereld! Veel persoonlijk leed en verdriet, sociaal ongemak, grote economische schade en zorgen: komt het goed en hoe dan?         

Gaat een dichter in tijden van crisis  meer schrijven of komt ook hij zonder woorden te zitten? Ik heb al van veel prachtige gelegenheidsinitiatieven mogen genieten. Zelf schreef ik het gedicht “Over hoop”, over verwarring en over hoop op een zinvolle doorstart. Het gedicht is hier te bekijken in twee varianten: de video en een lockdownversie (het gedicht op één A4).

Uit de oude doos: ik heb  het video-archief wat opgefrist.

zaterdag 15 februari en zondag 16 februari 2020, 13:00 – 17:00 uur:
Deelname aan expositie Even voorstellen bij Kunstkring Woerden.

Adres: Edisonweg 9, Woerden.

zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober 2019, 10:00 – 18:00 uur:
Open Atelierroute Woerden. Te gast bij beeldend kunstenaars Annelies van der Sman (schilderkunst en keramiek) en Diklah Zohar (mozaïekkunst). Ik zal voor wie dat leuk vindt één of meerdere gedichten voordragen. Wil je zelf een gedicht uitkiezen? Dat kan op allerlei manieren!

Adres: Cornelis Troostlaan 3, Woerden.

Ik ben er zaterdag en zondag, steeds vanaf 12 uur.

zaterdag 4 mei  2019, 14:00 uur:
Deelname aan Zaterdicht, OBA Diemen (thema: Kompas). 
Presentatie Katelijne Brouwer en Matthijs Laan. 
Wilhelminaplantsoen 126, Diemen

vrijdag 15 maart 2019, 20:00 uur:
Te gast bij Huis der Letteren, presentatie Gökhan Aksoy.  Garage Notweg/The Beach, Notweg 38, Amsterdam

zaterdag 23 februari 2019, 14:00 uur:
Deelname aan presentatie van de bundel Van het Oosterdok 2018.  Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam

donderdag 17 januari 2019, 16:00 uur:
De Nederlandsche Bank, Westeinde 1, Amsterdam.
Voordracht i.s.m. Suzan van den Engel (harp).
Onder auspiciën van Kunstcommissie DNB. Toegang na aanmelding bij kunstcommissie@dnb.nl en met legitimatie.

zaterdag 27 oktober 2018, 14:00 uur:
Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam
Te gast bij Open Podium o.l.v. Jos van Hest

zaterdag 6 oktober en zondag 7 oktober 2018, 10:00 – 17:00 uur:
Voordrachten in NME-Centrum InBredius* te Woerden, te gast bij beeldend kunstenaars Anneke Winsemius en Sylwia Schóngart tijdens de Atelierroute Woerden 2018.
Kom langs en kies ook zelf een gedicht!

* van oudsher bekend als de Brediusschuur (in het park van Landgoed Bredius). Het officiële adres is Kievitstraat 42 Woerden

zondag 29 juli 2018, 10:00 – 17:00 uur:
Voordrachten en verrassingen in Kasteeltuin Arcen, Arcen

zaterdag 28 juli 2018, 10:00 – 17:00 uur:
Voordrachten en verrassingen in Kasteeltuin Arcen, Arcen

zondag 8 juli 2018 12:45 uur – 14:15 uur – 15:45 uur:
Struinen in de Tuinen samen met Monir Goran (klassieke gitaar en ud), Anton Tsjechovweg 7, Woerden

zaterdag 30 juni 2018, 13:00 uur:
Signeersessie “De tijd van ons leven” bij boekhandel Libris, Voorstraat 15, Woerden

vrijdag 22 juni 2018, 19:30 uur:
Boekpresentatie “De tijd van ons leven” bij Kunstencentrum Het Klooster, Wilhelminaweg 77, Woerden Met Tieke Smit (presentatie), Suzan van den Engel (harp) en Gerard Elschot (verrassing)